- Home
- Herbář a koření
- NOVÉ KOŘENÍ
Nové koření používala moje babička vždy do guláše, ale i při vaření rýže.
A co to vlastně je?
Novému koření se také říká jamajský pepř nebo piment (jde totiž o plody pimentovníku pravého, což je většinou 15m vysoký strom).
Kuchaři toto koření berou za hlavní surovinu, která spojuje vůni skořice a hřebíčku.
Proto je též nedílnou součástí perníkového koření…
Obsahuje
- vitamíny A, B, C
- minerály – železo, vápník, draslík, zinek…
- silice a třísloviny
Účinky
- antibakteriální
- antivirové
- antimykotické účinky
- na rýmu, kašel, nachlazení
- proti nadýmání
- krevní oběh
- na špatně se hojící rány
Využití
Hodí se do guláše, kulajdy, boršče, a spolu s bobkovým listem tvoří skvělé ochuzení rýže v průběhu vaření.
Určitě doporučuji si vyrobit nebo koupit perníkové koření, které provoní každý dezert či sušenku!
Čaj při nachlazení:
8 kuliček nového koření rozemeleme a přidáme špetku skořice a 3 namleté hřebíčky. Vše zalijeme 1/2 l vody a necháme louhovat pod pokličkou 15 min.
Při nachlazení, především mokrém kašli a rýmě, popíjíme čaj po doušcích dvakrát denně, nejdéle jeden týden.
Nasdílejte to: