Nové koření používala moje babička vždy do guláše, ale i při vaření rýže.

A co to vlastně je?

Novému koření se také říká jamajský pepř nebo piment (jde totiž o plody pimentovníku pravého, což je většinou 15m vysoký strom).

Kuchaři toto koření berou za hlavní surovinu, která spojuje vůni skořice a hřebíčku.

Proto je též nedílnou součástí perníkového koření…

Obsahuje

  • vitamíny A, B, C
  • minerály – železo, vápník, draslík, zinek…
  • silice a třísloviny

Účinky

  • antibakteriální
  • antivirové
  • antimykotické účinky
  • na rýmu, kašel, nachlazení
  • proti nadýmání
  • krevní oběh
  • na špatně se hojící rány

Využití

Hodí se do guláše, kulajdy, boršče, a spolu s bobkovým listem tvoří skvělé ochuzení rýže v průběhu vaření.

Určitě doporučuji si vyrobit nebo koupit perníkové koření, které provoní každý dezert či sušenku!

Čaj při nachlazení:

8 kuliček nového koření rozemeleme a přidáme špetku skořice a 3 namleté hřebíčky. Vše zalijeme 1/2 l vody a necháme louhovat pod pokličkou 15 min.

Při nachlazení, především mokrém kašli a rýmě, popíjíme čaj po doušcích dvakrát denně, nejdéle jeden týden.

Nasdílejte to: