Pampelišku poznáme všichni. Nádherné žluté květy září teď všude, kam se jen podíváme. Možná ale nevíte, že jde o malý zázrak.Ne nadarmo se mí přece říká Smetánka lékařská

Můžete sbírat v podstatě celé rostliny.

Části rostliny

  • Květy na pampeliškový med
  • Listy do salátu a usušené do čaje
  • kořen na čaj

Pampeliškové listy mají skvělou, trošku nahořklou chuť jako třeba rukola. Díky tomu podporuje trávení a tvorbu žluči. Takže koho bolí často žlučník, zkuste mladé listy pampelišek a udělat si jarní vzpruhu.

Pokud někdo z vás trpí hepatitidou (zánět jater), pampeliška je jeho zachránce. 5 dobře omytých stvolů denně rozžvýkejte s spolkněte. Játra vám poděkují. 🙂

Pampeliškový med. Recept najdete všude na internetu. Jedná se v podstatě o cukr, vodu, citron a hlavičky pampelišek.

Čaj z kořene pampelišky výrazně podporuje játra a léčí jejich zánět. Pomůže rozpohybovat stagnující či pomalá játra.

Pampeliška rychle vadne, proto listy do salátu použijte ihned. Nebo dejte hned sušit do stinného větraného prostoru. Ideálně na síto. Nebo alespoň na plech.

Rada na závěr, najděte si pampelišky trošku dál od silnic a polí. Ať máte tu nejlepší kvalitu.

Sběr

  • kořen – březen až duben před rozkvětem
  • list – květen až říjen
  • květ – květen až červen

Nasdílejte to: