Díky žitnému kvásku bude chleba jedna báseň!

Jak ale na něj, aby se povedl?

Hlavní zásady

  • kvalitní bio mouka celozrnná žitná (Bio Promise mouka)
  • vždy převařená voda
  • čistá sklenice s víčkem ideálně ještě vypláchnutá vařící vodou

Ingredience

  • žitná mouka
  • převařená vlažná voda

Postup

2-3 vrchovaté lžíce bio celozrnné hladké žitné mouky smícháme s vlažnou převařenou vodou v uzavíratelné sklenici (předem vypláchnutou vařící vodou)

Následně necháme stát v teple s víčkem s pár dírami ve víčku.(ne na sluníčku, klidně i ve tmě)

Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus.

Jakmile kvásek vykvasí můžeme péct!

Pokud nechceme ihned péct, dáme kvásek zavíčkovaný s dírami do lednice.

Důležité

V lednici nesmí být s kváskem žádné klasické droždí, které může kvásek „nakazit“ a zničit.(Pokud potřebujete mít kvasnice v lednici, doporučuji je zabalit do uzavíratelných dvou sáčků, aby kvasnice byly izolovány od vzduchu v lednici!)

Máme-li už založený kvásek v lednici, je třeba jednou za 2-3 týdny upéci chleba.

Krmení kvásku

Pokud zrovna nepotřebujete péci chleba, nebo nemáte čas či chuť. Stačí kvásek pouze každý víkend nakrmit.

To znamená, že kvásek vyndáme z lednice, přidáme dvě lžíce celozrnné bio žitné mouky, popř. trochu vody (aby byla konzistence husté hořčice), zamícháme, necháme chvíli na lince (30 min) a dáme zpět do lednice.

Aby kvásek nezplesnivěl

  • nepoužívat prsty k setření kvásku ze lžíce! Pouze čisté nádobí.
  • Vodu vždy dávat převařenou a vychladlou úplně nebo vlažnou.
  • Vždy používat kvalitní mouku.
  • Pokud vám kvásek zplesniví, je to vina z 90% mouky, která zřejmě už obsahovala stopy plísně v suchém stavu. – Nedoporučuji mouku Pernerku. Vždy mi kvásek zplesnivěl.

Nasdílejte to: