Co to znamená?
Organizace EWG sleduje již několik let, které druhy ovoce a zeleniny jsou v běžném obchodě nejvíce ošetřené herbicidy, pesticidy a fungicidy, a které naopak nejméně.
Každoročně tato organizace vydává řebříček čisté a špinavé zeleniny a ovoce.
Vlivem těchto postřiků máme místo salátu plného zdraví koktejl chemikálií.
Jakou zeleninu a ovoce můžeme s klidem koupit konvenční a kterou bychom měli raději v bio kvalitě?
Jahoda
Ať je venku mráz, nebo za dveřmi už je Mikuláš, v obchodě najdete jahody vždy čerstvé, jako kdyby bylo léto.
Je to tak správně??
Nemyslím si.
Někdo by určitě řekl, vždyť jde ale o ovoce! To je zdravé!
U konvenčních jahod tomu tak není!
Jahody se vyšplhaly na velké PRVENSTVÍ v počtu chemických postřiků všeho druhu z ovoce, ale i zeleniny!
Proto pokud si chcete na Silvetra připít ŠÁŇEM s jahodou, udělejte něco pro sebe a své zdraví a jahodu vynechte!
Kiwi
Kiwi je ovoce moderní doby. Nám to možná nepřijde, ale moje mamka ho jedla poprvé až ve svých třiceti letech!
Ani nevěděla, jak se má jíst, a tak ho jedla i se slupkou! Což vám určitě nedoporučuji!
Protože samo sebou i kiwi je chemicky ošetřeno. Méně než pomeranče, mandarinky a citrony, ale bohužel také.
Jen si dejte pozor, aby kiwi bylo dozrálé! Jinak vám bude zbytečně dělat neplechu v žaludku!
Klidně si kupte i tvrdé a nechte v teple a suchu dozrát!
Pokud byste ale chtěli něco udělat pro naši planetu, pokud budete mít možnost, kupte si v bio kvalitě. Zemi máme jenom jednu…. Žádná Země B není….
Citrón
Jak určitě víme, tak tropické ovoce je nejvíce stříkaným ovocem vůbec.
Zemědělci neberou ohled na chemické postřiky, protože se předpokládá, že citrón oloupete. Všechny postřiky se totiž zachytí na kůře a citron je uvnitř čistý.
Co ale když je léto a vy máte chuť na vodu s citrónem?
Nebo ještě hůř na mojito, kde kromě tropického ovoce k tomu přidáte ještě alkohol a necháte kůru krásně macerovat! Pak místo osvěžující vody pijete cocktail chemikálií…
Protože díky rozkrojení tropického ovoce, např. citrónu, uděláte vodu kyselou, což je dobré prostředí pro uvolňování postřiků, které pouze čistou vodou nesmyjete. No a když přidáte další bombu, jako je alkohol….co říci.
Abychom byli konkrétní, jedná se hlavně o tyto chamikálie – thiabendazol, imazalil, o-fenylfenol, které způsobují neplodnost a toxicizují organismus!
PROTO!
Pokud víte, že potřebujete pouze dužinu či šťávu, klidně můžete šáhnout po konvenčním citronu. (přírodě ale moc nepomůžeme)
Pokud ale máte chuť na bábovku s citronovou kůrou, vodu s citronem, či mojito – kupte si BIO kvalitu!
Hroznové víno
A tou je hroznové víno!
Hroznové víno obsahuje velké množství vitamínu A, C a E a díky minerálům a flavonoidům má silné antioxidační účinky a tak brání vzniku krevních sraženin a zároveň nás chrání před špatným cholesterolem.
Takže zní to jako pohádka!
Bohužel ale hroznové víno často trpí na plísně, houby a broučkům též chutná.
Proto hroznové víno je hned na pátém místě nejvíce stříkaného ovoce a zeleniny vůbec!
Proto VYSOCE DOPORUČUJI kupovat hroznové víno v BIO KVALITĚ a nikdy jinak!
Grep
Grep je mé nejoblíbenější tropické ovoce vůbec. Má skvělou hořkou chuť, kterou zbožňuji!
Hořká chuť totiž dopomáhá žlučníku a celému trávicímu traktu vůbec!
Ale samo sebou nepocukrovaný! Což občas někdo dělá, aby eliminoval právě hořkost….
Proto grepy určitě doporučuji! Kůra zachytí vše chemické, a vám zbyde čistý grep.
Ale jak už jsem avizovala v minulém příspěvku, po oloupání je nejlepší si ruce důkladně umýt.
Pomeranč
Pomeranč se nám na obrázku schovává, ale je mu to prd platný! My ho stejně dostihneme!
Obsahuje obecně velké množství vitamínu C a proto doporučuji, kdo má rád tropické ovoce, nebojte si koupit pomeranče v konvenční kvalitě.
Co ale doporučuji.
Jakmile si oloupete pomeranč – umyjte si ruce mýdlem. Pak teprve jezte. Protože při oloupaní budete mít ruce postříkané od kůry, kde je spoustu škodlivin.
Pokud ale chcete podpořit čistou zemi, bez škodlivin, které se stříkají po hektolitrech do půdy (a bohužel už z ní nezmizí), pak si kupte bio pomeranče a můžete si kůru nasušit do ranních jogurtů, na dezert jako ozdobu, či do kulinářského vaření!
Nasdílejte to: