Mnoho lidí se bojí jodizované soli.

A víte vlastně, proč se do ní přidává jód?

Jód potřebujeme zejména pro správnou funkci štítné žlázy a metabolismus živin (cukrů, tuků i bílkovin).

Pozitivně ovlivňuje naši nervovou soustavu, zlepšuje mentální a intelektuální funkce, kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, podporuje trávení a má příznivý vliv na naši sexualitu.

Jak si stojíme my

V ČR skoro každý trpí jeho nedostatkem.

A proč?

Protože nejíme mořské ryby, kde je jódu dostatek.

Už chápete, proč máme všude jodizovanou sůl? (Tu ve středomoří v obchodě nenajdete)

Příznaky nedostatku

špatná látková výměna, nesoustředěnost, zvýšená únava, snížení intelektuálních schopností, chudokrevnost, pocity chladu v končetinách, suchá kůže či zácpa.

U žen může způsobit poruchy menstruačního cyklu a problémy s otěhotněním a schopností donosit plod.

Výjimku tvoří Gaves-Basedowa nemoc a karcinom štítné žlázy, kdy jód našemu tělu neprospívá.

Jak doplnit jód

Nejsnadnější formou je přijímat jód v potravě.

Přirozeným výskytem jódu je moře (mořské řasy, chaluhy, mořská sůl, ryby, plody).

Dalšími vhodnými zdroji jsou višně a třesně, brokolice, pórek, žampiony, vejce, hrách, mrkev nebo polníček. U těchto zdrojů je však množství jódu v nich obsažených vázáno na jeho obsah v půdě. Proto je jeho množství spíše kolísavé.

A jak řešit jód v zimě, když ryby nemáte rádi??

Doporučuji až bude třešňová a višňová sezóna, schovejte si stopky z třešní a višní, nasušte a dělejte si z toho čaj provoněný létem. Tak jednoduše doplníte jód přirozenou cestou

Nasdílejte to: