K tomu, aby jste měli kompletní talíř – tedy luštenina a obilovina – se hodí právě oříšky.
A takové oříšky jsou skvělým zdobením vašeho talíře.
Lepší stravitelnost
A pokud byste chtěli, aby oříšky byly více stravitelné pro vás, stačí je přes noc namočit do vody se solí. Ořechy poté ráno slijte a propláchněte a je to!
Z ořechu se uvolní všechny inhibitory, popř. i plísně a aktivují se enzymy pro trávení.
Proč tomu tak je
Příroda všechny semínka, oříšky apod. obdařila vrstvou inhibitorů enzymů, která je pro mnohá zvířata nestravitelnou a tak většina semen , pokud nejsou rozkousána, projde traktem zvířat bez poškození a rostlina se takto může dále množit.
To samé platí i pro ořechy se slupkou – vlašské ořechy, lískové, mandle apod.
Proto ořechy jsou náročnější pro nás na trávení.
Abychom tuto vrstvu odstranili a udělali ořechy stravitelnější, stačí namočit ořechy přes noc do vody se solí.
Ráno uvidíte, jak se ořechy vylouhovali. Inhibitory se vyplavili, a správné enzymy jsou probuzené.
Stačí pak jen slít, propláchnout a je to.
Nasdílejte to: