U nás je amarant známý jako laskavec, což je jihoamerická rostlina. Lidé ji znali již stovky let dozadu jako potravinu a léčivou rostlinu. Používali ji Inkové, Aztéci a Mayové, pro které sloužila jako základní potravina používaná při rituálních obřadech.
Amarant je zase přirozeně bezlepková obilovina.
A na co je amarant skvělý?
Účinky
- Podporuje obranyschopnost organismu a imunitní systém.
- Je výbornou prevencí před kardiovaskulárními onemocněními – snižuje vysoký cholesterol.
- Podporuje činnost mozku.
- Pročišťuje tlusté střevo od nečistot; pomáhá dokonce i při rakovině tlustého střeva.
- Zlepšuje trávení.
- Prevence osteoporózy.
Tip
Z amarantu můžete si připravit jak už kaši, tak je skvělý do polévky pro zahuštění, či do omáček.
Ale POZOR- je nutné ho vařit alespoň 25 min. Proto do polévky hned na začátku, aby se pořádně uvařila.
Nasdílejte to: