Rady a tipy


AMARANT

U nás je amarant známý jako laskavec, což je jihoamerická rostlina. Lidé ji znali již stovky let dozadu jako potravinu a léčivou rostlinu. Používali ji Inkové, Aztéci a Mayové, pro které sloužila…

ČEMU SE VYHNOUT Z MOŘSKÉHO SVĚTA

Pro někoho pochoutka, pro někoho nepoživatelná potrava. A jak je to s kvalitou a toxicitou? Jak se v tom vyznat? Mořské plodyJsou to koprofágové (živí se zbytky ze dna) – jsou dost toxičtí…

ČERVENÁ RÝŽE

Jistě víte, že rýže je obecně přirozeně bezlepková potravina. O jejich druzích jsme se bavili již dříve. Chtěla bych vám ale představit druh rýže pro mě nejoblíbenější. Má skvělou oříškovou chuť a…

ČESNEČKA Z VÝVARU…DĚKUJI, NE!

Brambory jsou skvělou zeleninou, která je zásaditá a dokáže z těla vytáhnout všelicos. Na co si dát ale pozor? DůležitéBrambory ve všech svých částech obsahují jedovatou látku solanin. Jeho množství…

ČESNEK – BOLEST ŽLUČNÍKU A NADÝMÁNÍ

👨‍🍳Rady a tipy do kuchyně👩‍🍳 🤫ČESNEK A TRÁVENÍ🤫 Česnek je prostě potravina, která byla s námi v české kuchyni už odjakživa. Máte ho moc rádi, ale když ho sníte, cítíte ho v puse ještě další tři…

CIBULE A SLZY

Pláčete při krájení cibule? Tady je pár tipů, jak krájet cibule bez slz. Rady Oloupejte cibuli a dejte ji na 10-15 minut do mrazáku -> Cibule se pak krásně krájí a silice se neuvolňují Krájejte…

ČISTÁ VS. ŠPINAVÁ ZELENINA – část I.

Co to znamená? Organizace EWG sleduje již několik let, které druhy ovoce a zeleniny jsou v běžném obchodě nejvíce ošetřené herbicidy, pesticidy a fungicidy, a které naopak nejméně. Každoročně tato…

ČISTÁ VS. ŠPINAVÁ ZELENINA – část II.

Co to znamená? Organizace EWG sleduje již několik let, které druhy ovoce a zeleniny jsou v běžném obchodě nejvíce ošetřené herbicidy, pesticidy a fungicidy, a které naopak nejméně. Každoročně tato…

ČISTÉ VS. ŠPINAVÉ OVOCE – část I.

Co to znamená? Organizace EWG sleduje již několik let, které druhy ovoce a zeleniny jsou v běžném obchodě nejvíce ošetřené herbicidy, pesticidy a fungicidy, a které naopak nejméně. Každoročně tato…

ČISTÉ VS. ŠPINAVÉ OVOCE – část II.

Co to znamená? Organizace EWG sleduje již několik let, které druhy ovoce a zeleniny jsou v běžném obchodě nejvíce ošetřené herbicidy, pesticidy a fungicidy, a které naopak nejméně. Každoročně tato…

JÁHLY

Další surovina, kterou známe spíše z pohádek: Jsme chudí, máme jen jáhlovou kaši. Kaše dobrá, chci nášup! Alespoň takto to zní v pohádce Lotrando a Zubejda. Dnes už lidé ani neví, jak jáhly chutnají.…

JÁHLY, JAK NA TO!

Jáhly jsou další přílohou, která vám zabere asi 15 min. Stačí proprat, a dát vařit s vodou v poměru 1:2 (jáhly:vodě). Pokud se při vaření vytváří pěna – sbíráme lžící pryč. Po 15-20 minutách…

JÓD

Mnoho lidí se bojí jodizované soli. A víte vlastně, proč se do ní přidává jód? Jód potřebujeme zejména pro správnou funkci štítné žlázy a metabolismus živin (cukrů, tuků i bílkovin). Pozitivně…

KLÍČENÍ

Už jste někdy ochutnali pšeničné klíčky, či mungo fazolky?? Je to absolutní lahoda! Vytvořte si doma vitamínovou bombu. Díky klíčení se luštěniny i obilniny probudí a zněkolikanásobí svůj obsah…

KOMBINACE POTRAVIN – ŠOPSKÝ SALÁT

ŠOPSKÝ SALÁT? Raději ne. A proč? Kombinujeme potraviny spíše dle chuťových pohárků, než dle svého zažívání, což se už mnoha lidem vymstilo… Jedním z příkladů je šopský salát, kde hlavní…

NA ČEM SMAŽIT? OLEJ VS. MÁSLO!

HomeNA ČEM SMAŽIT? OLEJ VS. MÁSLO!Otázka za milion. Na čem je nejlepší smažit? Někdo preferuje sádlo, někdo olivový olej a jiný zase nedá dopustit na máslo. A jak je to se škodlivinami při smažení?…