Co to znamená?

Organizace EWG sleduje již několik let, které druhy ovoce a zeleniny jsou v běžném obchodě nejvíce ošetřené herbicidy, pesticidy a fungicidy, a které naopak nejméně.

Každoročně tato organizace vydává řebříček čisté a špinavé zeleniny.

Vlivem těchto postřiků máme místo salátu plného zdraví koktejl chemikálií.

Jakou zeleninu a ovoce můžeme s klidem koupit konvenční a kterou bychom měli raději v bio kvalitě?

Zelí

Hlávkové zelí je prostě skvělá zelenina plná vitamínu C a dalších minerálů. Vždyť jenom díky němu námořníci nedostali kurděje!

V obchodě najdeme jak bílé, tak červené, nebo i barevné. V obchodě většinou bio hlávkové zelí ani nenajdete. Ale nezoufejte. Zrovna zelí se řadí k čisté zelenině a to i nebio.

Samosebou pokud máte farmáře hned za humny, který prodává svoje ze zahrady, tak domácí je domácí!

Ale rozhodně se zelí nemusíme vyhýbat kvůli tomu, že máme pocit, že je hodně stříkané….

Zelí je čistá zelenina, tak s chutí do něj!

Květák

Květák je zeleninou, kterou v obchodě ani v bio kvalitě neseženete.

Nemusíte ale kvůli tomu květák vyřadit ze svého jídelníčku.

Květák se řadí totiž do sekce čisté zeleniny, protože není potřeba tolik ošetření, aby vyrostl do krásy.

Cibule

Cibule díky svým slupkám, nenáročnosti a odolnosti vůči chorobám nepotřebuje skoro žádné ošetření.

Proto tuto zeleninu můžeme s klidem koupit konvenční.

Považuje se za čistou zeleninu.

Brambory

Brambora je skvělou potravinou, která z těla dokáže vytáhnout spoustu špatného.

Bohužel stejnou vlastnost má i v zemi.

Na váhu má v sobě nejvíce chemie právě brambora! Dokáže totiž v sobě škodliviny přímo koncentrovat.

Pokud tedy máte možnost odkoupit brambory od lepších zdrojů, než je supermarket. Určitě toho využijte.

Klidně i hledejte na webu či na fb – existuje spousta stránek typu přebytky zeleniny a ovoce ze zahrady, farma na dlani apod.

Špenát

Nejvíce kontaminovaná zelenina vůbec je právě LISTOVÁ zelenina.

Kdy na jejich vrcholu je špenát. A to jak čerstvý, tak mražený.

A je to i logické. Zkuste si doma vypěstovat nějakou listovou zeleninu. Během jednoho dne vám může úrodu schroustat někdo jiný a ještě za sebou nechá slizkou stopu!

Je to prostě náročná zelenina, kterou jen tak neuchráníte, pokud ji nebudete pořádně stříkat, aby ani tomu nejhubenějšímu slimákovi nechutnala.

Pokud si chcete pochutnat na špenátu a nemáte nervy na sbíraní slimáků, udělejte si špenát z kopřiv a nebo si kupte v BIO kvalitě!

Dýně

Už jste někdy doma vypěstovali dýni? Pokud ano, tak víte, že dýně vyroste skoro všude a nepotřebuje moc péči. Je odolná sama o sobě a nepotřebuje chemikálie na to, aby vyrostla do velkých rozměrů.

Dýně se řadí do čisté zeleniny i v konvenční sekci. Takže není třeba utrácet za bio kvalitu. Pokud tedy nemáte možnosti si vypěstovat vlastní.(Samosebou domácí je domácí)

Kukuřice

Díky svým odolným vlastnostem a nenáročností není nutné tuto rostlinu speciálně hnojit či stříkat.

Proto kukuřice se též řadí do čisté zeleniny v běžné konvenční kvalitě.

Není nutné tedy šahat ihned pro Bio verzi.

Nasdílejte to: