Otázka za milion. Na čem je nejlepší smažit?

Někdo preferuje sádlo, někdo olivový olej a jiný zase nedá dopustit na máslo.

A jak je to se škodlivinami při smažení?

Pojďme se na to společně podívat!

Druhy olejů

  • rýžový – 254° C
  • řepkový – rafinovaný 204° C
  • slunečnicový – rafinovaný 227° C
  • slunečnicový nerafinovaný – 107° C
  • kokosový – panenský 177° C
  • kokosový – rafinovaný – 232° C
  • hroznový – 216° C
  • olivový extra panenský – 191° C
  • olivový z pokrutin – 242° C

Další možnosti

  • máslo – 212-149° C
  • sádlo – 188° C
  • ghí (přepuštěné máslo) – 252° C

Porovnání

Pokud je potřeba smažit, vždy bychom měli myslet na naše tělo a na tzv. bod přepálení (Kouřový bod).

To je určitá teplota, při které už olej/máslo či sádlo mění svoji strukturu a vytváří se škodlivé volné radikály a toxické výpary.

Jak už vidíte v seznamu, teploty jsou různé. Co tedy použít při smažení?

Určitě nedoporučuji máslo! Na smažení je absolutně nevhodné díky velmi nízkému bodu přepálení. To můžete změnit, když použijete ghí. Není špatné, ale i tak stále preferuji oleje.

Sádlo se na smažení používalo odjakživa. Ale jde stále o složitý tuk, který je mnohem hůře stravitelný, než-li olej.

Já mohu doporučit rýžový olej. Mám s ním dobré zkušenosti ať už při smažení nebo pečení. Pokud nemáte po ruce rýžový olej, zkuste též olej z hroznových jader nebo olivový z pokrutin. Tip – mrkněte do seznamu na jejich teploty 🙂

Spousta lidí vám vychválí kokosový olej. Na smažení je dobrý. Ale je mnohem těžší na žaludek. Proto se mi poté mnohem hůře tráví celé jídlo. Podle mě kokosový olej je spíše dobrý na výrobu kosmetiky.

Extra panenský olivový olej u nás nesmí chybět a  používám ho jen za studena jako polití těstovin, knedlíčků, do polévky, prostě k čemukoliv.

Pokud si chcete omastit sladké šišky s mákem, nebo knedlíky, používám olej z hroznových jader. Nemá takové aroma jako olivový olej a má spoustu vitamínu E, který chrání buňky před volnými radikály.

V seznamu máme ještě olej řepkový. Na smažení není špatný dle teploty přepálení. Horší je, že tato rostlina je vysoce alergenní a to mi není po srsti to používat běžně v kuchyni.

Samosebou bych měla dodat, že smažení jako takové není zdravé a pokud je možné pokrm upéci, určitě preferujte troubu, než pánev!

Nasdílejte to: