V zimním období je šípek skvělým zdrojem vitamínu C a betakarotenu!

Já mu říkám král vitamínu C!

Vitamín C společně s rutinem a vápníkem má skvělý účinek na paradentózu.

Už v 11. století o šípku psali v herbářích!

Účinky

  • posílení imunity
  • zánět horních cest dýchacích
  • zánět močových cest
  • zpevňuje stěno cév
  • na koliku žaludku a zánět ledvin
  • na zánět v krku

Jak sušit šípek

Sušení šípku není žádná věda.

Jen to trvá poměrně dlouho.

Ideální je sušit na sítu (pokud nemáte tak na plechu) a na slunci za oknem uvnitř nebo na topení v suchu.

Dbejte na to, aby byl šípek úplně suchý! Jinak vám zplesniví a celá ta námaha byla zbytečná.

Čaj

Vezměte 2 hrsti sušených (nebo čerstvých), na prkénku každý šípek přepulte dejte do hrnce (ne kovového) následně zalijte studenou vodou. Nechte přes noc louhovat. Ráno už jen přihřejte čaj, ale nevařte!

Čaj by neměl přesáhnout 80 stupňů C

Pokud by čaj začal bublat, právě jste přišli o dost vitamínu C!

Čaj přeceďte přes plátýnko nebo hodně husté sítko.

Šípek nevyhazujte. Tento proces můžete se šípkem udělat ještě dvakrát.

Nasdílejte to: