Už jste někdy zkusili upéci vánočku s muškátovým oříškem?

Věřte mi, že díky této tajné přísadě vaše vánočka bude neodolatelná! 🙂

Muškátový oříšek má antibakteriální a antiseptické účinky a zároveň pomáhá udržet stabilní hladinu serotoninu. Takže po kousku vánočky se budete cítit delší dobu spokojení…

Ingredience

  • 610-620 g hladké mouky
  • 140 g cukru – krupice
  • 250 ml teplého mléka
  • 20-30 g čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • 120 g změklého másla
  • 50 g rozinek
  • hrst sekaných mandlí
  • sůl
  • 2 větší špetky muškátového oříšku
  • 1 lžička bio nastrouhané citronové kůry

Postup

Ze 100ml teplého mléka, droždí a 2 lžic moučkového cukru necháme vzejít kvásek.

Smícháme 1 celé vejce, jeden žloutek, změklé máslo a cukr krupici. Přidáme sůl, muškátový oříšek, citrónovou kúru, mouku, kvásek, rozinky a zbytek teplého mléka. Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké, nebo mléko, je-li naopak moc tuhé. Propracované těsto posypeme trochou hladké mouky, zakryjeme utěrkou a  necháme 1 hodinu kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky. Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů a postupně skládáme na sebe – ideálně skládáme rovnou na plech s pečícím papírem.

Necháme 45 min kynout na teplém místě. Následně potřeme rozšlehaným bílkem s 1 lžící vody, posypeme mandlemi a dáme péct na 160° 45 min dozlatova

Nasdílejte to: