Jak jsem říkala, kurkumu mám ráda a tahle polévka je prostě můj skvost, který miluji.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 sálek basmati rýže klidně i méně
  • 1 šálek mungo fazolí (ideálně předem namočit přes noc)
  • 4-5 šálků vody podle potřeby
  • 2 lžíce loupaných mandlí nebo dýňových semen předem namočených
  • 1 lžíce římského kmínu drceného i trošku více
  • 1 lžička celých hořčičných semínek i více
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky fenyklu
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého najemno nakrájeného
  • Špetka skořice
  • Špetka černého pepře
  • 1 větší cibule
  • Sůl dle chuti

Postup

Rozpálíme olej a necháme na něm za stálého míchání zpěnit koření kromě soli. Pak ve vzniklém směsi opražíme mandle a dýňová semínka. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Do směsi přidáme rýži a mungo fazole, zamícháme a chvíli restujeme. Přilijeme nejlépe horkou vodu. Vaříme zhruba 20-25 min až zelenina a rýže je měkká a postupně doléváme vodu. Jídlo osolíme, zamícháme a odstavíme a necháme dojít pod pokličkou 10 min.

Na talíři možno pokapat jídlo pár kapkami citronu, dozdobit bylinkami, např koriandrem.

Nasdílejte to: