- Home
- Nezařazené
- KIČADI – OZDRAVNÁ POLÉVKA S KURKUMOU
Jak jsem říkala, kurkumu mám ráda a tahle polévka je prostě můj skvost, který miluji.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 sálek basmati rýže klidně i méně
- 1 šálek mungo fazolí (ideálně předem namočit přes noc)
- 4-5 šálků vody podle potřeby
- 2 lžíce loupaných mandlí nebo dýňových semen předem namočených
- 1 lžíce římského kmínu drceného i trošku více
- 1 lžička celých hořčičných semínek i více
- 1 lžíce mleté kurkumy
- 1 lžíce kari
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky fenyklu
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého najemno nakrájeného
- Špetka skořice
- Špetka černého pepře
- 1 větší cibule
- Sůl dle chuti
Postup
Rozpálíme olej a necháme na něm za stálého míchání zpěnit koření kromě soli. Pak ve vzniklém směsi opražíme mandle a dýňová semínka. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Do směsi přidáme rýži a mungo fazole, zamícháme a chvíli restujeme. Přilijeme nejlépe horkou vodu. Vaříme zhruba 20-25 min až zelenina a rýže je měkká a postupně doléváme vodu. Jídlo osolíme, zamícháme a odstavíme a necháme dojít pod pokličkou 10 min.
Na talíři možno pokapat jídlo pár kapkami citronu, dozdobit bylinkami, např koriandrem.
Nasdílejte to: