- Home
- Kuchařka
- Domácí výrobky
- ŽITNÝ KVÁSEK
Díky žitnému kvásku bude chleba jedna báseň!
Jak ale na něj, aby se povedl?
Hlavní zásady
- kvalitní bio mouka celozrnná žitná (Bio Promise mouka)
- vždy převařená voda
- čistá sklenice s víčkem ideálně ještě vypláchnutá vařící vodou
Ingredience
- žitná mouka
- převařená vlažná voda
Postup
2-3 vrchovaté lžíce bio celozrnné hladké žitné mouky smícháme s vlažnou převařenou vodou v uzavíratelné sklenici (předem vypláchnutou vařící vodou)
Následně necháme stát v teple s víčkem s pár dírami ve víčku.(ne na sluníčku, klidně i ve tmě)
Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus.
Jakmile kvásek vykvasí můžeme péct!
Pokud nechceme ihned péct, dáme kvásek zavíčkovaný s dírami do lednice.
Důležité
V lednici nesmí být s kváskem žádné klasické droždí, které může kvásek „nakazit“ a zničit.(Pokud potřebujete mít kvasnice v lednici, doporučuji je zabalit do uzavíratelných dvou sáčků, aby kvasnice byly izolovány od vzduchu v lednici!)
Máme-li už založený kvásek v lednici, je třeba jednou za 2-3 týdny upéci chleba.
Krmení kvásku
Pokud zrovna nepotřebujete péci chleba, nebo nemáte čas či chuť. Stačí kvásek pouze každý víkend nakrmit.
To znamená, že kvásek vyndáme z lednice, přidáme dvě lžíce celozrnné bio žitné mouky, popř. trochu vody (aby byla konzistence husté hořčice), zamícháme, necháme chvíli na lince (30 min) a dáme zpět do lednice.
Aby kvásek nezplesnivěl
- nepoužívat prsty k setření kvásku ze lžíce! Pouze čisté nádobí.
- Vodu vždy dávat převařenou a vychladlou úplně nebo vlažnou.
- Vždy používat kvalitní mouku.
- Pokud vám kvásek zplesniví, je to vina z 90% mouky, která zřejmě už obsahovala stopy plísně v suchém stavu. – Nedoporučuji mouku Pernerku. Vždy mi kvásek zplesnivěl.
Nasdílejte to: