Jak jsem říkala, kurkumu mám ráda a tahle polévka je prostě můj skvost, který miluji.

Za prvé

namáčení – nekupujte předvařenou luštěninu či luštěninu v konzervě. Kupte si luštěninu v suchém stavu! Začněte s přípravou večer den předem.

Vsypte do hrnce a zalijte dvojnásobným množstvím vody – aby bylo místo na zvětšení luštěniny. Nechte namočené 24 hodin a ráno i těsně před vařením vyměňte vodu za čerstvou.

Na obalu vám vždy říkají méně, jen na cizrně je opravdu 24 hodin. Já doporučuji vždy 24h.

PROČ?

Plynatost způsobují oligosacharidy, které se namáčením vylouhují do vody a daná luštěnina jich má poté mnohem méně.

Oligosacharidy jsou totiž rozpustné ve vodě!

takže: NAMÁČEJTE!

Za druhé

Vařte luštěninu v NEOSOLENÉ A ČISTÉ VODĚ! A samosebou v dostatečném množství – ne aby se vyvařila – je nutné danou vodu poté slít.

PROČ?

I v této fázi se bude luštěnina zbavovat oligosacharidů, které nás nadýmají! A se solí tento proces rozpouštění oligosacharidů do vody neprobíhá.

Za třetí

Nenechejte vodu z luštěniny vyvařit! Vařte v dostatečném množství! I když půjde o čočku!

PROČ?

Slití vody po uvaření luštěniny nám zaručí, že všechny oligosacharidy, které se uvolnily do vody i při varu, nás s nadýmáním trápit nebudou!

Za čtvrté

Koření je základ úspěchu!

A jaké použít?

Ideální jsou:

  • MAJORÁNKA
  • TYMIÁN
  • ŠALVĚJ
  • MÁTA

Všechny tyto bylinky vážou do sebe nadýmavé látky a díky nim jídlo bude nejen chutné, ale i lépe stravitelné!

Máta a šalvěj je super i jako čaj při tomto jídle!

moto: nešetřete s kořením!

Za páté

Ideálně nekombinujte luštěninu s živočišnou bílkovinou!

Raději si dejte na talíř nějaké ty sacharidy, ať máte kompletní talíř!

A jaké kombinace jsou pro naše tělo nejlepší z hlediska vitamínů a stravitelnosti?

  • HRÁCH A KROUPY
  • ČOČKA A KROUPY
  • ČERVENÁ ČOČKA A RÝŽE
  • CIZRNA A JEČMEN (RÝŽE)
  • FAZOLE A KUKUŘICE

Tělo se vám odvděčí za alespoň jeden pokrm bez masa…

Za šesté

S PRAVIDELNOSTÍ NEJDÁL DOJDEŠ!

Věřím, že teď už umíte uvařit luštěniny jak praví šefkuchaři!

Ale i po všech radách to stále ještě není na 100%?

Pro tělo je též důležité si vytvořit enzymy ve střevech pro trávení luštěnin.

Zařaďte luštěniny do vašeho jídelníčku každý den!

Nemusíte sníst každý den kilo čočky, ale stačí jen trošku v salátu či jen tak zobnout si.

Toť kouzlo luštěnin – amen!

Nasdílejte to: