Ingredience na korpus
- 1 hrnek pohankové mouky
- půl hrnku mandlové mouky nebo rozemletých mandlí
- půl hrnku jáhlové mouky/ovesné bezl. mouky/ rozemletých bezl. ovesných vloček
- 1 a půl lžíce lněných semínek (jemně rozemletých)
- půl hrnku čekankového sirupu
- 2 a půl čajové lžičky prášku do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- špetka soli
- ¾ hrnku rostlinného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička skořice
- 1 lžíčka mletého badyánu
- 1 lžička perníkového koření (nemusí být)
Ingredience na kešu krém
- 1 hrnek kešu (200 g)
- horká voda
- 1/2 hrnku datlí a nebo 1/3 hrnku datlové pasty
Postup
Lněné semínko dáme o hrnečku s vodou (4 lžíce vody), promícháme a necháme asi 10 nabobtnat.
Smícháme suché ingredience, zvlášť smícháme mokré a přidáme nabobtnalé lněné semínko.
Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a dáme troubo předehřát na 160 stupňů. Následně smícháme suchou i mokrou část a šleháme šlehačem do hladké konzistence. Nalijeme do formy a dáme pect asi na 30 minut. Dle trouby.
Korpus poté necháme úplně vychladnout, ideálně v lednici.
Mezitím si připravíme kešu krém.
Kešu ořechy necháme alespoň 4 hodiny (ideálně přes noc) namočené v teplé vodě se špetkou soli. Pokud nemáme čas, zasypeme špetkou soli a rovnou je přelijeme vařící vodou z konvice. Necháme 30 min ve vodě. Poté vodu slijeme, zalijeme trochou převařené a studené vody, přidáme datlovou pastu (nebo datle přelijeme též vařící vodou a po 20 min rozmixujeme na pyré) a vše poté dohromady rozmixujeme na konzistenci krému. Pokud máme krém moc řídký, přidáme trochu lněného rozemletého semínka, promícháme a necháme krém 10 minut odležet, aby lněné semínko nasáklo do sebe vodu a krém ztuhnul. Krémem následně potřeme celý dort.
Nasdílejte to: