Dýně je taková vděčná zelenina. Není náročná na vypěstování, vydrží dlouho uskladněná a můžete z ní připravit dokoliv. Od dýňových noků, omáček, polévek až po sladký koláč!
V americe si oblíbili tuto sladkou pochoutku z dýně. Tak co si ji připravit v bezlepkové variantě bez mléka, vajec a slazenou ovocen?
Jdeme na to!
Ingredience – korpus
- 100g pohankové mouky
- 100g quineove mouky
- 100g kokosové mouky
- 3 lžíce psyllia s 300ml vody (pokud máme celozrnnou mouku pohankovou přidejte ještě 100ml vody navíc)
- 1 lžička badyánu
- 1 lžička skořice
- Špetka Kardamonu
- Lžička sody
- Datlová pasta/pyré z jednoho hrnku datlí zalitých vařící vodou/jiná marmeláda
Ingredience – dýňová náplň
- 700g dýňového pyré (uvařená dýně v troše vody a rozmixovaná)
- 2 lžíce dýňového koření nebo následující tři druhy koření
- 1 rovná lžička mletého hřebíčku
- 1 plná lžíčka skořice
- 1 rovná lžička zázvoru
- Půl hrnku pyré z rozinek (rozinky zalijeme vroucí vodou, necháme 15 min, pak rozmixujeme i s vodou)
-
2 lžíce čekankového sirupu
- 10g agaru
Postup
Psyllium zalijeme vodou a necháme nabobtnat alespoň 10 minut. Mezitím si smícháme všechny ostatní ingredience, ale datlové pasty dáme jen tak čtvrt hrnku. Poté přidáme nabobtnalé psyllium a vytvoříme těsto. Pokud máme těsto moc husté, přilejeme trochu vody. Těsto pořádně propracujeme, až vznikne hmota, která půjde namačkat do formy. Připravíme si dortovou formu, vyložíme pečícím papírem a těsto namačkáme do formy tak, aby těsto bylo i po okrajích. Pokud vám trochu těsta zbyde. Neváhejte ho využít na ozdobu (např. z nich vykrájet srdíčka.). Těsto pomažeme datlovým pyré a dáme péct na 160°C asi 25-30min (dle trouby).
A jdeme na náplň. Vše na dýňové pyré smícháme a dáme prohřát na plotnu. Následně přisypeme agar a rychle promícháme, aby nevznikly hrudky. (to se může stát, pokud máte pyré moc husté. Když tak doporučuji naředit ho trochou vody). Směs následně necháme problublat asi 3 min a odstavíme. Za 5 min, co směs jsme nechali odpočinout, nalijeme směs na vychladlý korpus a necháme pořádně vychládnout. Ideálně dáme i do lednice, aby agar ztuhl.
Nasdílejte to: