Pracny, neboli medvědí pracky je mé oblíbené cukroví.

A proč vlastně medvědí pracky? Název vychází z německého slova Pratz, což znamená noha a opravdu tak formička na pracnu dříve vypadala.

Ingredience

  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek pekanových
  • 1 slunečnicových semínek
  • 3 šálky pohankové/kokosové mouky
  • 4 lžíce rozemletého lněného semínka
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • lžíce perníkového koření
  • Lžíce mleté skořice cejlonské
  • 2 lžíce mletého hřebíčku
  • 1 šálek datlové pasty
  • 4 lžíce sirupu

Postup

Ořechy zalijeme vařící vodou, přidáme sůl a necháme 10 minut louhovat. Tím vyplavíme inhibitory, které jsou náročné pro trávení. Lněné semínko zalijeme studenou vodou – 12 lžic a necháme 10 odležet.

Všechny mokré ingredience rozmixujeme s ořechy do pasty. Pokud je hmota moc tuhá, přidáme vodu či rostlinné mléko. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které necháme odležet nejlépe několik hodin v lednici. Formičky vytřeme olejem, vysypeme bezlepkovou moukou, naplníme a pečeme v předehřáté troubě na 160° 10min. Po upečení ihned ještě horké vyklopíme.

Nasdílejte to: