Když jsem uviděla poprvé na internetu embosované pečení = razítkování, řekla jsem si, že to musím vyzkoušet. A tak vám přináším skvělý recept na bezlepkové kakaové sušenky bez mléka, cukru či vajec. Prostě takové  zdravé laskonky…

Ingredience – sušenky

  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku quineové mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • Špetka soli
  • 60g oleje
  • 10 datlí rozmixovaných s trochou vody

Ingredience – náplň

  • 6 datlí
  • 1 Hrnek kešu/slunečnicových semínek
  • Lžička sirupu
  • lžička badyánu
  • lžička skořice
  • 2 špetky muškátového oříšku

Postup

Do hrnečku si dáme datle a zalijeme vařící vodou tak, aby byly datle ponořené. Necháme nabobtnat alespoň půl hodiny. Poté směs rozmixujeme na hladké pyré. Pokud se vám nechce pracovat s datlemi, klidně použijte již kupovanou datlovou pastu.

Vše na sušenky smícháme spolu s datlovým pyré a chvíli propracováváme. Pokud je směs moc suchá, přidáme vodu, pokud mokrá, přidáme mouku. Vznikne nám hutné těsto na vyválení.

Vyválíme tenké těsto – asi 3 mm,jednou přejedeme embosovaným válečkem, vykrájíme kolečka a ty pak klademe na plech s pečícím papírem. Sušenky potřeme trochou oleje a dáme péct na 160 stupňů asi 10 minut (záleží na troubě).

A jdeme na krém. Hrnek kešu ořechů či slunečnicových semínek zalijeme vařící vodou, přidáme trochu soli a necháme odležet alespoň 20 min. Datle též zalijeme vařící vodou a necháme 20 min odpležet. Poté vodu z ořechů slijeme, přidáme datle i s jejich vodou, koření a rozmixujeme na jemné pyré. Pokud je směs moc hustá, přilijeme trochu vody nebo rostlinného mléka.

Krémem plníme vychladlé sušenky a necháme odležet v krabičce v lednici do druhého dne, aby změkly.

Wuala, zázrak je na světě!

Nasdílejte to: