Ingredience – sušenky
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1/2 hrnku quineové mouky
- 2 lžíce kakaa
- Špetka soli
- 60g oleje
- 10 datlí rozmixovaných s trochou vody
Ingredience – náplň
- 6 datlí
- 1 Hrnek kešu/slunečnicových semínek
- Lžička sirupu
- lžička badyánu
- lžička skořice
- 2 špetky muškátového oříšku
Postup
Do hrnečku si dáme datle a zalijeme vařící vodou tak, aby byly datle ponořené. Necháme nabobtnat alespoň půl hodiny. Poté směs rozmixujeme na hladké pyré. Pokud se vám nechce pracovat s datlemi, klidně použijte již kupovanou datlovou pastu.
Vše na sušenky smícháme spolu s datlovým pyré a chvíli propracováváme. Pokud je směs moc suchá, přidáme vodu, pokud mokrá, přidáme mouku. Vznikne nám hutné těsto na vyválení.
Vyválíme tenké těsto – asi 3 mm,jednou přejedeme embosovaným válečkem, vykrájíme kolečka a ty pak klademe na plech s pečícím papírem. Sušenky potřeme trochou oleje a dáme péct na 160 stupňů asi 10 minut (záleží na troubě).
A jdeme na krém. Hrnek kešu ořechů či slunečnicových semínek zalijeme vařící vodou, přidáme trochu soli a necháme odležet alespoň 20 min. Datle též zalijeme vařící vodou a necháme 20 min odpležet. Poté vodu z ořechů slijeme, přidáme datle i s jejich vodou, koření a rozmixujeme na jemné pyré. Pokud je směs moc hustá, přilijeme trochu vody nebo rostlinného mléka.
Krémem plníme vychladlé sušenky a necháme odležet v krabičce v lednici do druhého dne, aby změkly.
Wuala, zázrak je na světě!
Nasdílejte to: