Krtkův dort byl první dort, který jsem pekla. Není těžký a když si chcete ulehčit práci, koupíte si v obchodě krabici.
A co když potřebujete udělat bezlepkový?
To už musí být opravdu vymazlený recept!
A to tento je!
Bezlepkový, bezlaktóvý, bez vajec a vynikající!
Ingredience na korpus
- 1 a 1/2 hrnku (250ml) pohankové mouky
- 3/4 hrnku agávového sirupu
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 2 lžíce jablečného octu
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 rovnou lžičku mletého badyánu
Ingredience na ovocnou vrstvu
- 500 – 700g ostružin mražených či čerstvých (váha je i se šťávou)/ jak0koliv jin0 ovoce mal0 a nebo nakrájené na kousky
- 1/2 citronu
- 10q agarového prášku
Ingredience na kokosovou vrstvu
- 400 ml kokosového mléka
- rovná lžíce agaru
- 100 až 200 ml rýžového sirupu (podle chuti)
- špetka soli
Postup
Do formy dáme pečící papír (tip – kolíčky na prádlo si chytneme okraje papíru s okrajem formy).
Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25-30 min. Korpus necháme úplně vychladnout. Poté dortovým nožem odřízneme horní část dortu a horní část rozdrolíme na posypku. Pozor – neodkrývat celý pečící papír ze stran. Jen, kde je to nutné pro odříznutí.
Následně si připravíme ovocnou vrstvu dortu.
Šťávu z ostružin (pokud je) slijeme do odměrky a dolijeme do 1/2 l vodou, přidáme šťávu z půlky citrónu. Dáme do kastrůlku spolu s ostružinami a prohříváme. V malém množství vody v hrnečku rozmícháme agar. Přidáme do kastrůlku a necháme projít lehce varem. Agarovou směs necháme pár minut odstát a pak jí nalijeme na vychladlý kokosový korpus. Celé to takto necháme zchladnout. Jakmile vrstva je tuhá a vychladlá (ideálně z lednice), můžeme pokračovat s kokosovou vrstvou.
Dáme vařit kokosové mléko (v plechovce) s agarem, sirupem a špetkou soli. Povaříme minutu a vypneme. Necháme asi 10 min odstát a nalijeme na ovocnou vrstvu.
Necháme napůl ztuhnout a posypeme celý dort připravenou drobenkou z těsta. Celý dort dáme pořádně vychladnout do lednice.
Nasdílejte to: