Dýně je taková vděčná zelenina. Není náročná na vypěstování, vydrží dlouho uskladněná a můžete z ní připravit dokoliv. Od dýňových noků, omáček, polévek až po sladký koláč!

V americe si oblíbili tuto sladkou pochoutku z dýně. Tak co si ji připravit v bezlepkové variantě bez mléka, vajec a slazenou ovocen?

Jdeme na to!

Ingredience – korpus

  • 100g pohankové mouky
  • 100g quineove mouky
  • 100g kokosové mouky
  • 3 lžíce psyllia s 300ml vody (pokud máme celozrnnou mouku pohankovou  přidejte ještě 100ml vody navíc)
  • 1 lžička badyánu
  • 1 lžička skořice
  • Špetka Kardamonu
  • Lžička sody
  • Datlová pasta/pyré z jednoho hrnku datlí zalitých vařící vodou/jiná marmeláda

Ingredience – dýňová náplň

  • 700g dýňového pyré (uvařená dýně v troše vody a rozmixovaná)
  • 2 lžíce dýňového koření nebo následující tři druhy koření
  • 1 rovná lžička mletého hřebíčku
  • 1 plná lžíčka skořice
  • 1 rovná lžička zázvoru
  • Půl hrnku pyré z rozinek (rozinky zalijeme vroucí vodou, necháme 15 min, pak rozmixujeme i s vodou)
  • 2 lžíce čekankového sirupu

  • 10g agaru

Postup

Psyllium zalijeme vodou a necháme nabobtnat alespoň 10 minut. Mezitím si smícháme všechny ostatní ingredience, ale datlové pasty dáme jen tak čtvrt hrnku. Poté přidáme nabobtnalé psyllium a vytvoříme těsto. Pokud máme těsto moc husté, přilejeme trochu vody. Těsto pořádně propracujeme, až vznikne hmota, která půjde namačkat do formy. Připravíme si dortovou formu, vyložíme pečícím papírem a těsto namačkáme do formy tak, aby těsto bylo i po okrajích. Pokud vám trochu těsta zbyde. Neváhejte ho využít na ozdobu (např. z nich vykrájet srdíčka.). Těsto pomažeme datlovým pyré a dáme péct na 160°C asi 25-30min (dle trouby).

A jdeme na náplň. Vše na dýňové pyré smícháme a dáme prohřát na plotnu. Následně přisypeme agar a rychle promícháme, aby nevznikly hrudky. (to se může stát, pokud máte pyré moc husté. Když tak doporučuji naředit ho trochou vody). Směs následně necháme problublat asi 3 min a odstavíme. Za 5 min, co směs jsme nechali odpočinout, nalijeme směs na vychladlý korpus a necháme pořádně vychládnout. Ideálně dáme i do lednice, aby agar ztuhl.

Nasdílejte to: