Hlíva ústřičná je nejenom chutná houba, z které lze udělat skvělý guláš, ale má i léčivou moc.

Zvyšuje totiž obranyschopnost organismu, a zvyšuje odolnost vůči virům, bakteriím a plísním.

A co si uděláme dobrého? Bezlepkové knedlíčky plněné restovanou hlívou ústřičnou. A vězte, že je to absolutní špica!

Ingredience – náplň

  • 1 balení hlívy ústřičné
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • kmín
  • olej

Ingredience – těsto

  • 1 střední batát
  • pohanková mouka nebo i jiná
  • rýžová mouka
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • hrst sušené petržele

Postup

Uvaříme batát ve slupce úplně do měkka tak, aby po oloupání jsme mohli batát úplně rozmačkat na kaši.

Orestujeme cibuli se solí na oleji do sklovata a přidáme na kousíčky nakrájenou hlívu ústřičnou, ještě trochu soli a kmín. Přilijeme trošku vody, aby se houby nepřipálili a necháme 20 probublávat a restovat, až se voda úplně ztratí.

Dále si připravíme těsto. Batát oloupeme, rozmačkáme a přisypeme ostatní ingredience. Mouku postupně přisypáváme, až vznikne tuhé těsto. Tvarujeme placičky, do každé placičky dáme trošku houbové směsi a uděláme knedlík. Knedlíky uvaříme v osolené vodě. Hotové jsou v momentě, když vyplavou na hladinu.

Pokud chceme úplný talíř, přidáme luštěninu – např. čočku na kyselo, či cokoliv jiného.

Nasdílejte to: