Buďte na Valentýna originální a upečte svému milovanému dort! Ale ne ledajaký dort, zdravý, sladký, bezlepkový a vegan!

Ingredience – korpus

  • 1 a 1/2 hrnku (250ml) pohankové mouky
  • 3/4 hrnku agávového sirupu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 rovnou lžičku mletého badyánu

Ingredience – ovocná vrstva

  • 500 – 700g zavařených švestek nebo i čerstvých na kousky nakrájených
  • 1/2 citronu
  • 10q agarového prášku
  • (Sirup)

Ingredience – kešu krém

  • 1 hrnek kešu (200 g)
  • horká voda
  • 1/2 hrnku datlí a nebo 1/3 hrnku datlové pasty

Postup

Do formy dáme pečící papír (tip – kolíčky na prádlo si chytneme okraje papíru s okrajem formy).

Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25-30 min.  Korpus necháme úplně vychladnout. Poté dortovým nožem odřízneme horní část dortu a horní část rozdrolíme na posypku. Pozor – neodkrývat celý pečící papír ze stran. Jen, kde je to nutné pro odříznutí.

Pripravíme si krém.

Kešu ořechy necháme alespoň 4 hodiny (ideálně přes noc) namočené v teplé vodě se špetkou soli. Pokud nemáme čas, zasypeme špetkou soli a rovnou je přelijeme vařící vodou z konvice. Necháme 30 min ve vodě. Poté vodu slijeme, zalijeme trochou převařené a studené vody, přidáme datlovou pastu (nebo datle přelijeme též vařící vodou a po 20 min rozmixujeme na pyré) a vše poté dohromady rozmixujeme na konzistenci krému. Pokud máme krém moc řídký, přidáme trochu lněného rozemletého semínka, promícháme a necháme krém 10 minut odležet, aby lněné semínko nasáklo do sebe vodu a krém ztuhnul. Půlkou krému následně potřeme rozříznutou stranu a přiklopíme druhou půlkou dortu.

Teď je čas na ovocnou vrstvu!

Pokud máme už kašovitou směs zavařených švestek, můžeme tento krok (odstavec) přeskočit. Pokud máme čerstvé švestky, je potřeba je rozvařit, aby pustili šťávu. Toho dosáhneme tak, že na dno kastrůlku dáme maličko vody se solí, přidáme kousky švestek a vaříme do kašovité směsi s kousky. V průběhu mícháme.

Kašovitou směs švestek dáme do kastrůlku společně se solí a pokud je kaše hodně hustá, můžeme dolít trochou vody. Pokud máme rádi hodně sladké, přidáme 3 lžíce sirupu. Přidáme rozmíchaný agar v troše vody a necháme mírně probublat. Směs necháme odstát asi 5 minut a nalijeme na korpus.

Jakmile ovocná vrstva ztuhne a je studená, navrstvíme zbylou půlkou krému a posypeme čímkoliv….

Dozdobíme čímkoliv. 🙂

Dobrou láskovou chuť!

Nasdílejte to: