Mandle jsou takový malý zázrak. Traduje se, že čtyři mandle denně vám pomohou s vysokým cholesterolem, budete mít zdravé vlasy a méně vrásek. Tak proč si mandle nedopřát v dortu?

Který je navíc bez lepku, laktózy a vajec?

Ingredience na korpus

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • půl hrnku mandlové mouky nebo rozemletých mandlí
  • půl hrnku jáhlové mouky/ovesné bezl. mouky/ rozemletých bezl. ovesných vloček
  •  1 a půl lžíce lněných semínek (jemně rozemletých)
  • půl hrnku čekankového sirupu
  • 2 a půl čajové lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  •  špetka soli
  • ¾ hrnku rostlinného mléka
  •  1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíčka mletého badyánu
  • 1 lžička perníkového koření (nemusí být)

Ingredience na kešu krém

  • 1 hrnek kešu (200 g)
  • horká voda
  • 1/2 hrnku datlí a nebo 1/3 hrnku datlové pasty

Postup

Lněné semínko dáme o hrnečku s vodou (4 lžíce vody), promícháme a necháme asi 10 nabobtnat.

Smícháme suché ingredience, zvlášť smícháme mokré a přidáme nabobtnalé lněné semínko.

Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a dáme troubo předehřát na 160 stupňů. Následně smícháme suchou i mokrou část a šleháme šlehačem do hladké konzistence. Nalijeme do formy a dáme pect asi na 30 minut. Dle trouby.

Korpus poté necháme úplně vychladnout, ideálně v lednici.

Mezitím si připravíme kešu krém.

Kešu ořechy necháme alespoň 4 hodiny (ideálně přes noc) namočené v teplé vodě se špetkou soli. Pokud nemáme čas, zasypeme špetkou soli a rovnou je přelijeme vařící vodou z konvice. Necháme 30 min ve vodě. Poté vodu slijeme, zalijeme trochou převařené a studené vody, přidáme datlovou pastu (nebo datle přelijeme též vařící vodou a po 20 min rozmixujeme na pyré) a vše poté dohromady rozmixujeme na konzistenci krému. Pokud máme krém moc řídký, přidáme trochu lněného rozemletého semínka, promícháme a necháme krém 10 minut odležet, aby lněné semínko nasáklo do sebe vodu a krém ztuhnul. Krémem následně potřeme celý dort.

Nasdílejte to: