- Home
- Kuchařka
- Slané
- Hlavní jídla
- VEGAN LASAGNE
Lasagne jsou velká pochoutka. Musím ale říct, že jsou velmi těžké na žaludek. Vždy jsem si pak vyčítala, že jsem si je dala k obědu.
Od té doby, co jsem si vymazlila tento recept, už žádné výčitky nemám. Pochutnám si více, než na originálním receptu a žaludek si ani nestěžuje. 🙂
Tak jdeme na to!
Ingredience
- 12 bezlepkových/celozrnných lasagnových plátků
- půl balení uvařené červené čočky
- 1 plechovka rajčat
- 1 velká cibule
- bazalka, rozmarýn, tymián, oregáno – nešetříme – alespoň vrchovatou lžíci od každého koření
- sůl a pepř
- rýžový olej
- 140 g kešu ořechů
- kokosové/rýžové mléko podle potřeby
- trocha citrónové šťávy
- čerstvé bylinky na ozdobu (bazalka, petrželka…)




Postup
Kešu si dáme namočit s trochu soli a dostatečným množstvím vody přes noc. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na trošce oleje se solí dozlatova, přidáme veškeré koření, sůl, pepř, uvařenou čočku a plechovku rajčat.
Teď nastane čas na bešamel.
Kešu slijeme a přidáme jen tolik mléka, abychom mohli směs rozmixovat dohladka. Pak přiléváme mléko, až budeme mít konzistenci jogurtu. Pokud je bešamel příliš řídký, zahustíme rozemletým lněným semínkem a necháme chvíli semínko působit, aby nasáklo vodu. Nakonec přidáme sůl, pepř a půl lžičky mletého muškátového oříšku.
Zapékací menší mísu vyložíme maštěným pečícím papírem a na dno dáme první plát lasagní, a na něj část směsi a trochu bešamelu. Rozprostřeme a vrstvíme další plát a další vrstvu, až položíme poslední plát a zakryjeme zbytkem směsi a bešamelu. Dáme péct na 170 stupňů na 30-40 minut dle trouby.
PS: na obrázku vidíte, že jsem si dělala domácí těsto na lasagne – celozrnné. Musím ale konstatovat, že je poté recept velmi náročný a proto doporučuji si koupit plátky lasagní v obchodě.


Nasdílejte to: