Lasagne jsou velká pochoutka. Musím ale říct, že jsou velmi těžké na žaludek. Vždy jsem si pak vyčítala, že jsem si je dala k obědu.

Od té doby, co jsem si vymazlila tento recept, už žádné výčitky nemám. Pochutnám si více, než na originálním receptu a žaludek si ani nestěžuje. 🙂

Tak jdeme na to!

Ingredience

  • 12 bezlepkových/celozrnných lasagnových plátků
  • půl balení uvařené červené čočky
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 velká cibule
  • bazalka, rozmarýn, tymián, oregáno – nešetříme – alespoň vrchovatou lžíci od každého koření
  • sůl a pepř
  • rýžový olej
  • 140 g kešu ořechů
  • kokosové/rýžové mléko podle potřeby
  • trocha citrónové šťávy
  • čerstvé bylinky na ozdobu (bazalka, petrželka…)

Postup

Kešu si dáme namočit s trochu soli a dostatečným množstvím vody přes noc. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na trošce oleje se solí dozlatova, přidáme veškeré koření, sůl, pepř, uvařenou čočku a plechovku rajčat.

Teď nastane čas na bešamel.

Kešu slijeme a přidáme jen tolik mléka, abychom mohli směs rozmixovat dohladka. Pak přiléváme mléko, až budeme mít konzistenci jogurtu. Pokud je bešamel příliš řídký, zahustíme rozemletým lněným semínkem a necháme chvíli semínko působit, aby nasáklo vodu. Nakonec přidáme sůl, pepř a půl lžičky mletého muškátového oříšku.

Zapékací menší mísu vyložíme maštěným pečícím papírem a na dno dáme první plát lasagní, a na něj část směsi a trochu bešamelu. Rozprostřeme a vrstvíme další plát a další vrstvu, až položíme poslední plát a zakryjeme zbytkem směsi a bešamelu. Dáme péct na 170 stupňů na 30-40 minut dle trouby.

PS: na obrázku vidíte, že jsem si dělala domácí těsto na lasagne – celozrnné. Musím ale konstatovat, že je poté recept velmi náročný a proto doporučuji si koupit plátky lasagní v obchodě.

Nasdílejte to: