Mrkvový dort zažívá velký boom a proto jsem neváhala vám tento recept nabídnout.

Samozřejmně, pokud pečete v dýňové sezóně, klidně místo mrkve použijte dýni. ať už hokkaido bez slupky a nebo máslovou dýni.

A čím je tento lehký dort výjimečný?

Je bezlepkový, bezlaktózový, bez vajec a vynikající!

Ingredience na korpus

  • 2 velké mrkve nebo tři malé (220 g dýně)
  • 100g  mandlí nebo mandlové mouky
  • 200 g pohankové mouky
  • 1 čl sody
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 3 pl oleje
  • 2 čl skořice
  • 1 rovná lžička mletého badyánu
  • 300 ml rýžového mléka
  • 50 g rozinek
  • sůl
  • 2 – 4 pl rýžového sirupu

Ingredience na ovocnou vrstvu

  • 500 – 700g zavařených švestek nebo i čerstvých na kousky nakrájených
  • 1/2 citronu
  • 10q agarového prášku
  • (Sirup)

Postup

Rozmixujeme mandle na moučku a přidáme další suché ingredience a promícháme.  Mrkve nastrouháme najemno. V jiné misce smícháme rozinky, datle/datlovou pastu s mlékem, rozmixujeme na jemnou konzistenci a smícháme s mrkví, se suchými ingrediencemi a vytvoříme těsto. Nalijeme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 160° a pečeme 35 min do zlatova. Necháme vychladnout.

A jdeme na ovocnou vrstvu.

Pokud máme už kašovitou směs zavařených švestek, můžeme tento krok (odstavec) přeskočit. Pokud máme čerstvé švestky, je potřeba je rozvařit, aby pustili šťávu. Toho dosáhneme tak, že na dno kastrůlku dáme maličko vody se solí, přidáme kousky švestek a vaříme do kašovité směsi s kousky. V průběhu mícháme.

Kašovitou směs švestek dáme do kastrůlku společně se solí a pokud je kaše hodně hustá, můžeme dolít trochou vody. Pokud máme rádi hodně sladké, přidáme 3 lžíce sirupu. Přidáme rozmíchaný agar v troše vody a necháme mírně probublat. Směs necháme odstát asi 5 minut a nalijeme na korpus.

Na skoro ztuhlou vrstvu nasypeme kokos.

Nasdílejte to: