Domácí tempeh je opravdu absolutní bomba. Nejenom, že ušetříte peněžence, ale i máte jistotu, že tempeh obsahuje jen to, co do něj přidáte. A ještě si uděláte bio verzi!

A co to takový tempeh je?

Jde o sójové boby, které jsou fermentované ušlechtilou plísní. Díky fermentaci má skvělou stravitelnost, což je velký rozdíl oproti tofu, sojovým mlékům a dalším sójovým výrobkům, kde k fermentaci nedochází. Proto vždy doporučuji hlavně tempeh a tofu jen příležitostně.

Ingredience (asi na 4 tempehy)

  • 500 g suchých sójových bobů
  • 1 lžička tempeh startéru (seženeme v e-shopech)
  • 1 lžíce jablečného (či jiného) octa

Pomůcky

  • utěrka čistá
  • fén (není nutný)
  • tlakový hrnec nebo normální
  • jehla
  • plastové zip sáčky (např. velikosti 15×10 cm) nebo klasické svačinové sáčky

Postup

Do velké mísy nasypeme boby a zalijeme dostatečným množstvím vody (nabudou 2× objem). Přidáme asi 4 lžíce běžného octa a necháme minimálně 12 hodin, ideálně 24 hodin máčet.

Tip: večer namočíme, ráno slijeme a nalijeme čistou vodu společně s octem. Díky octu se slupky samy sloupnou z bobů. Další večer slijeme vodu a několikrát promneme v rukách boby pod tekoucí vodou a pokusíme se odstranit všechny slupky. Slupky hodně plavou, což nám usnadní práci.

Jakmile máme odstraněné slupky (alespoň 90 procent), ale čím více, tím lépe, dáme vařit.

Vaříme v čisté vodě do poloměkka. Doporučuji tlakový hrnec! Díky němu se zbytek slupek samovolně uvolní. Po uvaření už s boby pracujeme pouze v rukavicích. Jakákoliv nečistota může způsobit, že se tempeh nepovede.

Čím méně má sója slupek, tím lépe. Tento krok má vliv na výsledný tempeh, resp. to, jak moc dobře proroste.

Vodu slijeme a boby dáme na plech vyložený utěrkou. Čistou utěrkou jemně boby vysoušíme až se nebudou lesknout.

Suché boby přemístíme do čisté mísy a velmi dobře promícháme čistou lžící (nebo vařečkou) se startérem a octem.

Zip sáčky (nebo můžeme použít i klasické svačinové) propícháme pomocí čisté jehly, nože nebo párátka. Dírky děláme zhruba palec od sebe po celé ploše sáčku (odshora až dolů). Sáčky naplníme směsí a uzavřeme zipem (u svačinových sáčků uzavřeme uzlíkem).

Sáčky zabalíme do čisté utěrky a přemístíme do trouby a nesmějí být na sobě nebo se mačkat.

V troubě necháme zrát 24 hodin i déle dle teploty (v létě rychlejší, v zimě možno i 2 dny až 2,5 dne!)

Jakmile jsou tempehy zcela prorostlé bílou plísní, máme hotovo. Můžeme je ihned upravit a použít do jídla, anebo je umístíme do lednice, kde vydrží týden (nedáváme ale balíčky s tempehy na sebe, tlakem na tempeh se ztrácí plíseň). Doporučuji dát část tempehů i v sáčcích do mrazáku a vytáhnout, až je budeme chtít použít do jídla.

DŮLEŽITÉ: Tempeh musí být vždy tepelně upravený! Ne syrový!

TIP: Před uložením do mrazáku můžete tempeh nechat napařit 15-20 min v napařováčku. Tím si poté usnadníte práci s každou várkou, kterou vyndáte z mrazáku. 🙂

Nasdílejte to: