Kupované bezlepkové bulky obsahují spoustu dalších ingrediencí, které úplně jíst nepotřebujeme. Jak tedy na domácí burger housku?

Ingredience na 4 bulky – kvas

  • 1 lžičky kvásku – pokud nemáte vlastní, lze koupit i sušený
  • 20g kukuřičného škrobu
  • 20g psylia
  • 80g rýžové mouky
  • sůl
  • 120 g vody

Postup

Vše smícháme v míse vařečkou. Mísu přikryjeme utěrkou necháme zrát na teplém místě 12 hodin.

Ingredience na 4 bulky – těsto

  • vyzrálý kvas
  • 50 ml vody + ½ lžíce psyllia
  • 50 g pohankové mouky
  • 20g kukuřičné mouky
  • 20g rýžové
  • 20g topiokové mouky
  • 15g pohankové mouky
  • 100 ml teplého rostl. mléka – rýžové
  • 25 g rýžového olej
  • troška čekankoveho sirupu
  • 1 lžička soli

Postup

Ve vodě necháme pár minut nabobtnat psyllium.

Vše promícháme a ke konci míchání přidáme lžíci oleje a zapracujeme. Necháme 1,5 – 2 hodiny kynout na teplém místě, aby zvětšilo těsto objem a viděli jsme v něm bublinky. Doba kynutí záleží na teplotě v místnosti. Čím je teplota vyšší, tím rychleji těsto kyne.

Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a každý díl několikrát přeložíme na pomoučeném vále a stočíme do tvaru bulky. Vytvarované bulky dáme na pečící papír a na plech a necháme kynout 30 – 60 minut. Bulky pomažeme rostlinným mlékem a posypeme konopným semínkem nebo lněným. Do trouby dáme pekáček s vodou a solí a předehřejeme troubu na 210 stupňů. Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 15-20 min. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Nasdílejte to: