Semínkový chléb si spousta lidí kupuje v obchodě v domnění, že je extrémně složité si ho doma připravit. A to i v bezlepkové verzi!

A víte, co vám řeknu?

Je to za chvilku hotové!

A co si do toho přidáme?

Spoustu bylinek!

Ingredience

  • 1 hrnek (250ml) slunečnicových semínek podrcených
  • nadrobno
  • 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček – možno i bezlepkových –
  • namletých najemno
  • 1/3 hrnku jáhel v suchém stavu
  • 1/3 hrnku pohanky kroupa v suchém stavu
  • 1/2 hrnku lněných semínek namletých najemno
  • 1/4 chia semínek
  • 30 g psyllia
  • 2 lžičky soli
  • 1 hrnek oříšků (možno lískové, vlašáky, mandle)
  • nasekaných nadrobno
  • 2 a 3/4 hrnku vody
  • 1 lžička nasušených květů řebříčku obecného (nemusí být)
  • 1 rovná lžíce tymiánu
  • 1 rovná lžíce oregána
  • 1 rovná lžíce popence (nemusí být)
  • 450 ml vody

Postup

Tip: Pohanku, jáhly a slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi, až začnou vonět a zezlátnou.

V nádobě smícháme vodu, psyllium, chia, lněné semínko a necháme 5 minut nasáknout.

Smícháme všechny ostatní ingredience (suché) a přidáme směs semínek nebo opraženou směs.

Smícháme nakonec obě směsi dohromady a dáme do formy na pečící papír.

Necháme přes noc nebo až 24 hodin zakryté potravinářskou folií v ledničce.

Pečeme na 170-180°C asi 20 minut.

Vyklopíme z formy na plech dopečeme 40 minut dozlatova.

Necháme úplně vychladnout a poté krájíme.

Nasdílejte to: