Konzumace kysaného zelí je doporučována hlavně díky vysokému obsahu vitaminu C. Jenže dle nejnovějších testů výrobci nešetrnou sterilací dokážou céčko ze zelí úplně vymýtit.
V kupovaném je navíc plno cukru a dalších konzervantů a to hází body dolů naší imunitě.
Proto rada:
Udělejte si kysané zelí doma!
Ingredience
- čerstvé nakrouhané zelí
- sůl (20g na 1kg zelí)
- kmín
- hořčičné semínko
- (cibule, křen…není nutné)
Postup
Všechny ingredience dáme do mísy a pořádně promícháme, aby sůl se dostala opravdu všude. Necháme odležet další 3 hodiny a každou hodinu (možno i častěji) znovu promícháme. Zelí pustí šťávu a to je přesně to, co potřebujeme!
Po odležení plníme do kvasící láhve nebo do jakékoliv skleněné láhve. Je možné plnit i do zavařovaček. Plníme tak, aby zde bylo místo na zatěžkání (čímkoliv – kamínky možno dát do pytlíku, aby šťáva neměla kontakt s těžítkem) a necháme kysat otevřené 3 týdny při teplotě 15-20 stupňů. Je dobré si dát pod láhve/láhev něco, aby přebytečná šťáva nám nenadělala paseku. Poté už jen plníme do menších lahví a uchováváme ve sklepě nebo v lednici.
Vuala – vitamínová bomba ready! Imunita bude jen ráda a dá vám velké díky svojí silou!
Nasdílejte to: