Svízel přítula je známý tím, že se tulí. 🙂 Když jdete vysokou trávou, tak je velká šance, že zrovna svízel chce jít s vámi a sveze se na vašich nohavicích. Svízelu je ale více druhů – jako např. syřišťový, povázka a další. Můžu vás ale ujistit, že všichni mají léčivou moc. 🙂

Právě v dnešní době, kdy se vyskytuje stále více rakovina, bychom právě této bylině měli věnovat pozornost. Ve spojitosti s těžkými chorobami, bych ráda vyzdvihla, že právě čerstvé byliny mají největší moc!

Účinky

  • očišťuje od chorobných látek ledviny, játra, slinivku břišní a slezinu
  • proti závažným problémům s hrtanem a krkem (i při rakovině)
  • proti problémům s lymfou a lymfatickými žlázami
  • proti chudokrevnosti
  • odvodňuje
  • proti píchání v boku
  • proti epilepsii
  • při tvorbě písku a kaménků ve vylučovací soustavě

Využití a sběr

Svízel má opravdu kouzelnou moc. A tak pokud máte nějaké problémy s ledvinami, játry, slinivkou břišní či slezinou, hrtanem či krkem a ať už méně závažné, či závažnější, určitě vsaďte na sléz! A to mast i čaj zároveň! Sbírá se celá nať a jak už jsem zmiňovala na začátku – čerstvý má největší účinek!

Čaj: 1 čl svízele na 1/4l vody, zalijeme vařící vodou, necháme spařit a krátce vylouhujeme.

Mast: čerstvá šťáva se smíchá s bambuckým máslem/sádlem a tato směs se uchovává v ledničce (ne dlouhodobě).

Nasdílejte to: