Věřte nebo ne, toto byla moje první bylinka, kterou jsem si utrhla a udělala si z ní čaj. A ten byl! Tato bylinka patří mezi naše nejsilnější léčivky a moc lidí o tom neví. Čím čerstvější jí používáme, tím silnější má účinky.

Účinky

  • čistí neuvěřitelně krev stejně jako česnek (ideální 3 týdenní kúra)
  • má vysoký obsah vitamínu B a C a minerálů
  • má vysoký obsah vápníku a železa – proto se v kuchyni využívá podobně jako špenát
  • pomáhá cukrovkářům
  • skvělá na ekzémy (čaj)
  • napomáhá při zánětech močových cest
  • kopřivové mastě se používají na revma a kožní potíže
  • působí proti vypadávání vlasů!

Čaj

Hrst čerstvých kopřivových listů zalijeme 500 ml horké vody. Necháme 15 minut louhovat a poté scedíme. Popíjíme během dne.

Třítýdenní kúra – 1 šálek na lačno ráno a 2 přes den.

Sběr

Ideální období na sběr je od časného jara do konce května (ideálně do 20. května). Poté obsahují už hodně dusičnanů.

Sbírejte na místech spíše slunných. Tam kopřivy obsahují nejméně dusičnanů díky sluníčku.

Důležité

Pokud pijete denně čaj z kopřiv – po max 21 dnech si dejte přestávku alespoň na týden. Bylinka není určena pro dlouhodobé užívání.

Nasdílejte to: