Bazalka je bylinka, která nesmí chybět na rajčátku s mozzarellou.

Já musím říci, že bazalku miluji, ale zatím se mi ji nepodařilo udržet na živu déle než měsíc. 😀

Ale určitě stojí za zmínku, že se využívala už pradávných dobách a to nejenom jako koření, či do čaje, ale i při uštknutí hadem či štírem.

Proto se to s bazalkou nevzdávám a stále ji zkouším pěstovat znovu a znovu. 🙂

Je super na

  • křeče trávicího traktu
  • křeče svalů!
  • kašel
  • tvorbu mateřského mléka
  • tuberkulózu
  • mírné zvýšení tlaku
  • migrény
  • vyrážky (výluh)

Využití

Bazalka má široké využití a je škoda ji brát jen jako ozdůbku pokrmu.

Hodí se do salátů, těstovin, rizota na brambory, noky do polévek ale i na pesto nebo bylinkové máslo.

Pokud chcete využít jejích kouzelných schopností, doporučuji čaj.

Recept je jednoduchý –  lžíci bazalkových listů zalijeme 250 ml horké vody a necháme cca 7 minut louhovat.

Nasdílejte to: