- Home
- Herbář a koření
- BAZALKA
Bazalka je bylinka, která nesmí chybět na rajčátku s mozzarellou.
Já musím říci, že bazalku miluji, ale zatím se mi ji nepodařilo udržet na živu déle než měsíc. 😀
Ale určitě stojí za zmínku, že se využívala už pradávných dobách a to nejenom jako koření, či do čaje, ale i při uštknutí hadem či štírem.
Proto se to s bazalkou nevzdávám a stále ji zkouším pěstovat znovu a znovu. 🙂
Je super na
- křeče trávicího traktu
- křeče svalů!
- kašel
- tvorbu mateřského mléka
- tuberkulózu
- mírné zvýšení tlaku
- migrény
- vyrážky (výluh)
Využití
Bazalka má široké využití a je škoda ji brát jen jako ozdůbku pokrmu.
Hodí se do salátů, těstovin, rizota na brambory, noky do polévek ale i na pesto nebo bylinkové máslo.
Pokud chcete využít jejích kouzelných schopností, doporučuji čaj.
Recept je jednoduchý – lžíci bazalkových listů zalijeme 250 ml horké vody a necháme cca 7 minut louhovat.
Nasdílejte to: