- Home
- Herbář a koření
- KAJENSKÝ PEPŘ
Je to pepř nebo není??
Název mate!
Je to mletá paprika!
Možná jen svou ostrostí připomíná pepř. Ale toť vše.
Proto pokud uvidíte někde v receptu kajenský pepř, klidně použijte jakékoliv chilli.
Kajenský pepř má pálivost 30 000-50 000 Scovilleovy stupnice (Habanero mají 100 000). Takže pro někoho slabůtka, pro někoho oheň v puse.
Účinky
- na zažívací potíže – při dlouhodobém používání – zmírní symptomy dyspepsie (bolení žaludku)
- na zrychlení metabolismu
- na studené nohy a ruce
- snižuje hladinu glukózy v krvi
- při nachlazení a chřipce
- uvolňuje ucpané dutiny
- úleva od bolesti (kapsacin blokuje substanci P, neuropeptid, který do těla vysílá pocit bolesti.)
Využití
Jakmile cítíte, že na vás něco leze, zkuste si udělat KAJENSKÝ ČAJ!!!
A pořádně se vypotíte!
Kajenský čaj
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 polévková lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1 čajová lžička medu
Koření zalijeme horkou vodou a přidáme po chvíli citronovou šťávu a med (ideálně až čaj trošku vychladne). A zamíchejte.
Jakmile čaj trošku zchladne k pití, opravdu opatrně začněte pít.
Čím ale teplejší zvládnete, tím lépe!
POZOR: Pokud máte opravdu silný kajenský pepř (má rozptyl od 30 000-50 000SHU), začněte i s osminou lžičky, aby se vám neudělalo špatně od žaludku!
Nasdílejte to: