Mateřídouška je bylinka, na kterou jsme už úplně zapomněli a slyšíme o ní jen když se mluví o časopise pro děti. Jak je to možné? Mateřídouška úzkolistá= mateřídouška je totiž stejného rodu jako tymián=mateřídouška obecná. A tak si lidé řekli, že je mateřídouška vlastně zbytečná a nahradil ji tymián, který není tak choulostivý na pěstování. Což je ale škoda. Protože je stejně lahodná a aromatická a má i stejně léčivé účinky.

Plus její květy vám nádherně dozdobí nejen pokrm, ale i zahrádku!

Pojďme se podívat na její kouzelnou moc.

Je super na

  • bolest hlavy
  • nespavost
  • psychickou nepohodu
  • trávicí obtíže
  • kašel (uvolňuje hleny a dobrá na průdušky)
  • špatně se hojící rány
  • ideální při rekonvalescenci po nemocích
  • čaj pročišťuje vnitřní orgány

Využití

Mateřídoušku – list i květ používám do všech jídel, kde jsou luštěniny. Protože je skvělá na nadýmání a dokáže vytvořit vyvážené prostředí pro trávení luštěnin.

Tím to ale nekončí. Je skvělá na kořenění masa, polévek, těstovin a rizot. V podstatě kamkoliv, kam byste chtěli dát tymián, můžete s klidem dát i mateřídoušku

Čaj: Jednu lžíci mateřídouškové natě zalijeme 250 ml horké (ne vroucí) vody a louhujeme 15 min.

Mast: Při kašli, zánětech průdušek, zápalu plic, zánětu dutin nebo také u namožených svalů a bolestivých kloubů se dá dobře využít skvělá mateřídoušková mast. Tu si můžeme i vyrobit sami. Buď použijeme možnost macerování bylinky v oleji či vaření mateřídoušky ve vodní lázni s vepřovým sádlem, vazelínou nebo bambuckým máslem.

Jak na čaj: jednu vrchovatou čajovou lžičku spaříme 1/4 l vody a krátce vylouhujeme.

Nasdílejte to: