- Home
- Herbář a koření
- SVÍZEL
Svízel přítula je známý tím, že se tulí. 🙂 Když jdete vysokou trávou, tak je velká šance, že zrovna svízel chce jít s vámi a sveze se na vašich nohavicích. Svízelu je ale více druhů – jako např. syřišťový, povázka a další. Můžu vás ale ujistit, že všichni mají léčivou moc. 🙂
Právě v dnešní době, kdy se vyskytuje stále více rakovina, bychom právě této bylině měli věnovat pozornost. Ve spojitosti s těžkými chorobami, bych ráda vyzdvihla, že právě čerstvé byliny mají největší moc!
Účinky
- očišťuje od chorobných látek ledviny, játra, slinivku břišní a slezinu
- proti závažným problémům s hrtanem a krkem (i při rakovině)
- proti problémům s lymfou a lymfatickými žlázami
- proti chudokrevnosti
- odvodňuje
- proti píchání v boku
- proti epilepsii
- při tvorbě písku a kaménků ve vylučovací soustavě
Využití a sběr
Svízel má opravdu kouzelnou moc. A tak pokud máte nějaké problémy s ledvinami, játry, slinivkou břišní či slezinou, hrtanem či krkem a ať už méně závažné, či závažnější, určitě vsaďte na sléz! A to mast i čaj zároveň! Sbírá se celá nať a jak už jsem zmiňovala na začátku – čerstvý má největší účinek!
Čaj: 1 čl svízele na 1/4l vody, zalijeme vařící vodou, necháme spařit a krátce vylouhujeme.
Mast: čerstvá šťáva se smíchá s bambuckým máslem/sádlem a tato směs se uchovává v ledničce (ne dlouhodobě).
Nasdílejte to: