Další ,,koření´´ do polévky, které zbožňuji!!

Miluji slano-sladkou kyselou chuť.

A co to vlastně je??

Popis

Jde v podstatě o hodně sladký ,,ocet´´ s úžasnou vůní ovoce.

Nejedná se ale ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.

Švestičky umeboshi se sklízejí na jaře. V den sklizně se nasolují a potom se nechávají několik dní sušit na slunci.

Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.

Do nálevu se také přidávají shizo listy (vzhledem připomínají okrasnou kopřivu). Přidávají se kvůli konzervačním účinkům a krásné purpurové barvě.

Červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocet.

Využití

Já si ho dopřávám do polévek, luštěnin, salátů… No prostě kamkoliv mě napadne!

Pokud se v nějakém z mých receptů objeví umeocet a vy ho doma nebudete mít, nezoufejte. Můžete nahradit bio jablečným octem. Ale nikdy nedocílíte úplně stejné lahodné chuti, jako s umeoctem.

Nasdílejte to: