- Home
- Herbář a koření
- UMEOCET
Další ,,koření´´ do polévky, které zbožňuji!!
Miluji slano-sladkou kyselou chuť.
A co to vlastně je??
Popis
Jde v podstatě o hodně sladký ,,ocet´´ s úžasnou vůní ovoce.
Nejedná se ale ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.
Švestičky umeboshi se sklízejí na jaře. V den sklizně se nasolují a potom se nechávají několik dní sušit na slunci.
Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.
Do nálevu se také přidávají shizo listy (vzhledem připomínají okrasnou kopřivu). Přidávají se kvůli konzervačním účinkům a krásné purpurové barvě.
Červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocet.
Využití
Já si ho dopřávám do polévek, luštěnin, salátů… No prostě kamkoliv mě napadne!
Pokud se v nějakém z mých receptů objeví umeocet a vy ho doma nebudete mít, nezoufejte. Můžete nahradit bio jablečným octem. Ale nikdy nedocílíte úplně stejné lahodné chuti, jako s umeoctem.
Nasdílejte to: